PES 2017 DEMO - Primele impresii

Scris de Scris pe data de: Miercuri, 24 August 2016 Publicat în KONAMI Citit de 5798 ori
Votează articolul
(12 voturi)

Un nou sezon de Pro Evolution Soccer, un prim review asupra demo-ului recent lansat.

 

Vă mai aduceți aminte de "Întoarcerea regelui" era un prim review scris de mine prin 2014 odată cu lansarea Pro Evolution Soccer 2014. A fost pentru prima dată când am comparat un joc recent din seria Pro Evolution Soccer cu clasicul deja ISS Pro Evolution Soccer 2. Cât m-am înșelat! Da, mi-au trebuit aproape 3 ani și apariția Pro Evolution Soccer 2017 să realizez asta!

Pentru început trebuie să menționez că am testat demo-ul foarte puțin pe XBOX ONE și câteva ore bune apoi pe XBOX 360-ul meu personal, drept urmare pot face o comparație obiectivă între PES 2017 NG și CG. Așadar să purcedem la treaba.

 

Grafică

Bineînțeles sunt diferențe majore între Xbox One și Xbox 360. Din start pot spune că nu sunt genul care să mă deranjeze grafica atât timp cât gameplay-ul este unul de calitate. Față de anul trecut, iluminarea, texturarea, gazonul, efectele meteo, arată mult mai bine pe Xbox One, este un progres evident astfel încât, la acest capitol, toți deținătorii de console Xbox One pot sta liniștiți, jocul arată mai bine decât anul trecut și sincer, făcând comparații (sumare ce-i drept) cu concurența și al ei mult marketizat Frostbite, pot spune că PES-ul și anul ăsta este peste Fifa la grafică pe consolele NG. În ceea ce privește consola XBOX 360, grafica este aceeași cu cea de acum 1 an de zile, nimic schimbat și mi se pare perfect normal ținând cont de faptul că pe această consolă mai mult nu se poate la ora actuală fără a afecta experiența de joc.

Ce m-a impresionat foarte mult sunt acele cut-scenes, acele momente când echipele intră pe teren, când se marchează un gol, prim-planurile cu galeriile, chiar și reluările. De ce spun asta? Pentru că anul acesta s-a lucrat foarte mult la ele și-ți dau senzația că te uiți la televizor la o transmisiune în direct și nu că privești un joc. Este incredibilă imersiunea ce au reușit-o cu aceste cut-scenes.

Publicul arată foarte bine pe consola NG, nu pot spune același lucru despre consola CG, dar am mai explicat mai sus de ce.

Despre meniuri nu pot spune prea multe pentru că nu sunt genul care să stea cu ochii zgâiți în meniuri, nu mă interesează. Cu toate acestea, s-a mai lucrat și la acest capitol, nu sunt schimbări foarte importante totuși.

 

Audio

Pe partea audio nu sunt foarte multe de spus. Comentariu nu există în varianta demo iar sunetele de galerie sunt ok, nu excepționale. Cu toate ăstea, echipele cu care au încheiat parteneriate, au propriile sunete, chiar și imnul oficial, ceea ce aduce un plus față de anii trecuți. Comentariul deși nu există în demo, mai mult ca sigur va fi același ca și la PES 2016. Din păcate, comparativ cu concurența, Pro Evolution Soccer ar putea fi catalogat drept decent pe partea audio. Fifa este net superior la acest aspect.

 

Gameplay

Vă aduceți aminte de portarii din 2016, toată lumea s-a plâns de ei și recunosc, chiar păreau niște idioți lipsiți de reacție de multe ori. Pregătiți-vă! În Pro Evolution Soccer 2017 portarii au suferit schimbări importante! S-a lucrat foarte mult la acest aspect și asta se vede pe teren. Parcă s-au trezit dintr-o dată din somnul cel de veci și și-au adus aminte rolul ce-l au pe teren. Acum chiar apără! Da! Uneori sunt frustrant de buni și au niște intervenții de te lasă cu gura căscată. S-a lucrat foarte mult la animațiile lor și asta se vede în intervențiile ce le au uneori. Un mare plus față de toate PES-urile de până acum.

Dar de arbitri ce spuneți? Îmi aduc aminte la PES 2016 că mulți se plângeau ca arbitri sunt prea pasivi și se dictează prea puține faulturi în timpul unui meci contra AI-ului. De multe ori aceste lucruri au fost îndreptățite deși, am o mică reținere pentru că, din punctul meu de vedere contează foarte mult și stilul tău de joc împotriva AI-ului. Cu toate acestea, în mare parte sunt de acord cu criticii, în PES-ul trecut, se acordau ireal de puține faulturi într-un meci contra AI-ului. În Pro Evolution Soccer 2017 s-a lucrat intens și la acest lucru, acum se acordă faulturi, nu-s foarte multe, ce-i drept. Dar, cum am mai spus, depinde foarte mult și de stilul tău de joc.

Să ne îndreptăm acum atenția către actorii principali. Jocul propriu-zis și ce-i care-l practică.

Chiar de la prima atingere de balon ai un sentiment de WoW! De ce? Pentru că pasele curg atât de bine încât îți este mai mare dragul să pasezi încontinuu practicând deja celebra tiki-taka. Au fost adăugate noi animații ce contribuie din plin la acest sentiment WOW. Duelurile fizice sunt foarte bine reprezentate, fiecare duel umăr la umăr, fiecare duel aerian, clinch-urile, îmi plac la nebunie. Ai senzația că te uiți la o transmisiune sportivă la TV. Fiecare jucător important este reprezentat foarte bine și dacă ești un fan al fotbalului, cu siguranță îl poți recunoaște cu ușurință după miscările de pe teren. Jucătorii parcă au căpătat "greutate", nu-ți mai dau senzația că ar pluti pe teren.

Fizica balonului a fost mult îmbunătățită și probabil asta contribuie foarte mult deasemenea la sentimentul de WoW de care vorbeam mai sus. Este o plăcere să vezi cum joacă pe teren în momentul unei pase pe jos.. etc. Mi se pare cea mai bună fizică de balon la ora actuala dintr-un joc de fotbal, îți dă o senzație de realism maxim.

Șuturile nu mai sunt ca în seria precedentă, semn clar că s-a lucrat destul de mult și aici. Nu orice șut se duce pe poartă, indiferent că balonul este șutat de la 25m de exemplu, sau din interiorul careului. Foarte intens sentimentul, chiar simți că șutezi. Un singur lucru mă deranjează totuși, la șuturile puternice, balonul parca își pierde din greutate, adică nu prea simți șutul și zboară ca o rachetă ceea ce nu prea este pe gustul meu.

AI-ul mi se pare mult îmbunătățit atât pe partea de atac cât mai ales în defensivă. Mi se pare mai agresiv, nu-ți mai oferă acele spații pe benzi sau pe centru, strânge foarte bine, pot spune că-i agasant de bun pe parte ofensivă. Un mare plus pentru asta mai ales pentru iubitorii de ML/BAL. O să fie o experiență total nouă. Îmi pare că AI-ul chiar joacă fotbal acum, nu-i doar un script programat să facă doar X și Y. O adiție binevenită este și noul Adaptive AI, modulul prin care AI-ul învață și se adaptează stilului tău de joc. În ceea ce privește ofensiva, am văzut multe execuții ce m-au lăsat mască. Acum AI-ul încearcă să combine mai mult, caută breșe și încearcă să le exploateze la maxim prin pase în adâncime peste apărare.. etc. Ba mai nou a prins curaj și a învățaț să tragă și de la distanță. Este atât de bun încât, am reușit să nu ma plictisesc încă dupa destule meciuri în demo, cee ce este un mare plus!

 

Cuvânt de încheiere

De notat că tot ceea ce am scris mai sus sunt doar impresii personale. Voi puteți experimenta jocul în alt fel. Contează foarte mult percepția fiecăruia despre jocul de fotbal și nu numai.

Mulți dintre voi pun accent foarte mare pe licențe, meniuri, sunete, prezentare. Eu nu sunt genul, cum am mai spus-o deja, pun mai mult accent pe gameplay și de sentimentul de simulare ce ți-l dă un gameplay bine pus la punct.

Cu toate ăstea, nu pot fi ipocrit, recunosc, mi-ar plăcea să avem prezentările, sunetele din Fifa. Licențele se rezolvă oricum prin intermediul patch-urilor.

Merită cumpărat? Dacă ești un iubitor al fotbalului adevărat, și-ți place simularea și nu arcade-ul, atunci cu siguranță, da! Eu sigur o să-l cumpăr, m-a convins.

Este oare mai bun decât ISS Pro Evolution Soccer 2 sau PES6? Da! Acum pot afirma cu tărie asta. Bravo Konami!

Este oare Pro Evolution Soccer 2017 un joc perfect? Nu, cu siguranță, dar este produsul care redă cel mai corect jocul de fotbal, la ora actuală.

PS: Dacă aveți ocazia să jucați demo-ul. Setați minim Top Player și Gamespeed -1. Pentru cei hardcore, pentru o simulare cât mai aproape de realitate, recomand și setarea paselor/șuturilor pe manual.

Urmăriți-ne și pe:

Taguri:
JohnnyUSA

"Doar două lucruri sunt infinite: universul şi prostia umană; iar de cea din urmă sunt foarte sigur." - Albert Einstein