PES 2014 nu este Next-Gen! De ce? Află aici răspunsul!

Scris de Scris pe data de: Vineri, 07 Iunie 2013 Publicat în KONAMI Citit de 3553 ori
Votează articolul
(11 voturi)

Iată că avem anunțul oficial, PES 2014 nu va fi Next-Gen, probabil mulți dintre voi sunteți dezamăgiți de această decizie. Citește în continuare motivele acestei decizii.

Probabil o parte dintre voi sunteți dezamăgiți de faptul că PES 2014 nu va beneficia de o versiune Next-Gen în acest an. Nu vă condamn, cu toate acestea, o explicație logica există.

Lipsa unei versiuni Next-Gen nu se datorează faptului că cei de la KONAMI sunt leneși, nu sunt încrezători în produsul lor sau nu vor să "stârnească" concurența. Această decizie a fost luată ținând cont de o serie de factori, în principal factori financiari și de dezvoltare.

 

De ce factori financiari?

Analizând decizia numai din perspectiva financiară, strategia celor de la KONAMI vis-a-vis de PES2014 este logică. O parte a comunității poate fi dezamăgită dar adevărul este ca producerea de jocuri este o afacere, o afacere influențată de o ecuație extrem de simplă și eficace: Profitul = Venituri - Costuri. Ținând cont de actualul climat financiar global, companiile producătoare de jocuri sunt forțate să ia decizii pe termen lung vis-a-vis de strategiile cele mai bune.

Cei de la Konami au investit în dezvoltarea unui nou motor și ar fi primii care și-ar dori o demonstrație de forță pe platformele Next-Gen, o demonstrație care să justifice această investiție. Cu toate acestea, timpul și eforturile necesare pentru a produce o astfel de versiune nu pot fi încununate cu succesul financiar care ar fi necesar pentru a acoperi costurile.

Jocurile din seria PES se vând cu aproximativ 6 milioane de unități anual, atât pe PS3 cât și pe XBOX360.

Conform unor calcule financiare ce orice companie care se respectă și le face, dacă cei de la KONAMI ar fi lansat PES 2014 și în varianta Next-Gen, ar fi fost norocoși dacă ar fi vândut 450.000 copii (chiar și această cifră este ambițioasă). Mai mult de atât, cei care au de gând să-și cumpere noile console Next-Gen începând cu luna Martie, pot aștepta până la lansarea PES 2015 pentru a face investiția. Cu alte cuvinte, numărul celor ce vor cumpăra PES pentru noile console Next-Gen în primele luni de la lansarea acestora, este mult prea mic pentru a justifica investițiile financiare necesare pentru lansarea unui astfel de titlu acum.

 

De ce factori ce țin de dezvoltare?

Din punct de vedere istoric, orice titlu fotbalistic lansat în premieră pentru noi console a avut de suferit. Factorii ce au dus la asta țin de timpul scurt de dezvoltare și implementare a noilor motoare și în principal familiarizarea deloc ușoară într-un timp atât de scurt a dezvoltatorilor cu noul hardware.

Primele 12 luni după lansarea XBOX360 am văzut 3 jocuri de fotbal lansate pe consolele acelor timpuri. FIFA World Cup 2006 (Aprilie 2006), FIFA 06 (Septembrie 2006) și PES 6 (Octombrie 2006). Trebuie să dăm dovada de obiectivism și să spunem răspicat că toate cele 3 titluri nu s-au bucurat de succesul scontat.

Noul motor bazat pe FOX-Engine a fost dezvoltat de către cei de la KONAMI cu gândul la ceea ce înseamnă Next-Gen, totodată, a fost dezvoltat cu scopul ca și cei ce nu pot trece încă la Next-Gen să poată beneficia de acesta. Chiar dacă motorul în cauză este scalabil, ceea ce înseamnă că poate fi adaptat atât pe Next-Gen cât și pe Current-Gen, acest lucru nu se realizează într-un timp atât de scurt. Multe aspecte trebuiesc adaptate pentru a putea beneficia cu adevărat de tot ceea ce aduce nou Next-Gen-ul. De exemplu, toate texturile/fețele jucătorilor și programarea gameplay-ului/AI-ului trebuiesc adaptate în timp pentru a putea beneficia de superioritatea componentelor hardware existente în consolele Next-Gen. În același timp, dezvoltatorii trebuie să optimizeze jocul în așa fel încât el să poată rula fără probleme pe platforme Next-Gen cu arhitecturi diferite. Acest lucru necesită bineînțeles timp considerabil dedicat dezvoltării. Timp care poate fi mai bine folosit pentru a optimiza cât mai mult jocul pentru platformele Current-Gen pentru un rezultat cât mai bun.

 

Concluzii

Este normal că anunțul celor de la EA Sports vis-a-vis de FIFA 14 Next-Gen pe Xbox One a trezit invidia în rândurile fanilor PES 14. Este important să realizați faptul că EA este o companie mult mai mare, cu mult mai multe resurse de dezvoltare și financiare. Probabil ei iși permit riscurile financiare vis-a-vis de posibilele vânzări slăbuțe în primele luni de la lansarea consolelor Next-Gen. Totuși, acest risc se va merita cu adevărat în cazul în care motorul Ignite se va dovedi a fi un motor stabil și matur în care s-a investit foarte mult în dezvoltare ani de zile. Asta o vom vedea în momentul în care FIFA 14 va fi lansat pentru PS4 și Xbox One.

Cei de la KONAMI au abordat o altă strategie, eforturile s-au concentrat pentru a aduce fanilor cea mai bună experiență fotbalistică pe platformele Current-Gen în acest sezon. Adițional, au ca target extinderea comunității intrând pe piețe emergente ca America de Sud și diferite zone din Asia. Zvonuri din cadrul echipei de dezvoltare ne-au făcut să înțelegem că cei de la KONAMI preferă acest an un joc solid pentru platformele Current-Gen decât un joc mediu pentru consolele Next-Gen, în acest fel având timp pentru a se concentra pe un joc de calitate Next-Gen în adevăratul sens al cuvântului odată cu PES 2015.

 

Voi ce părere aveți?

Urmăriți-ne și pe:

Taguri:
JohnnyUSA

"Doar două lucruri sunt infinite: universul şi prostia umană; iar de cea din urmă sunt foarte sigur." - Albert Einstein