PES 2014 DEMO vs FIFA 2014 DEMO! Featured

Scris de Scris pe data de: Miercuri, 11 Septembrie 2013 Publicat în KONAMI Citit de 8884 ori
Votează articolul
(13 voturi)

KONAMI vs EA Sports! Vom avea un învingător incontestabil anul acesta? Citiți mai jos impresiile noastre!

Deși am făcut rost de ambele DEMO-uri încă de ieri, am preferat să nu grăbesc acest articol din motive obiective. Am dorit să petrec cât mai mult timp în ambele jocuri pentru a observa atent tot ceea ce aduc ele nou în acest an.

Din start vă spun că nu am încercat DEMO-ul de FIFA 14 pentru PC, din simplul motiv că un DEMO al PES 2014 pentru PC nu există la ora actuală iar analiza n-ar fi fost una corectă. Din acest motiv, în articolul de față voi trata strict DEMO-urile pentru XBOX360. Totodată, toate pozele prezente, sunt preluate direct de pe XBOX-ul meu fără artificii grafice șamd. Screenshot-urile s-au realizat prin metoda WYSIWYG (What you see is what you get).

Anul acesta, cei de la KONAMI vin cu un nou motor de joc denumit FOX Engine, un motor ce promite să schimbe radical lucrurile vis-a-vis de percepția noastră despre simulatoarele sportive. Pe de altă parte, EA Sports se bazează și în acest an pe vechiul motor folosit și la FIFA 13. Un pas înapoi pentru EA Sports și un mare pas înainte pentru cei de la KONAMI? Vom vedea mai jos dacă răspunsul la această întrebare este afirmativ!

 

Grafica

De-a lungul timpului, cei de la KONAMI ne-au bombardat cu tot felul de materiale în care se arăta o grafică excepțională. Din acest motiv, mă așteptam ca DEMO-ul pentru XBOX360 să mă dea pe spate la propriu. Din păcate, nu pot ascunde faptul că sunt dezamăgit total. Într-adevăr, jocul arată bine, dar nu este nici pe departe ceea ce ni s-a prezentat de-a lungul timpului. Singurele momente în care jocul își arată cu adevărat potențialul grafic sunt cutscene-urile. Acestea arată incredibil! Cu ajutorul kitmakerului nostru, SpeedShadow, am reușit să importăm în joc câteva seturi de echipamente HQ-HD (High Quality-High Definition). Detaliile acestor echipamente sunt incredibile! Puteți observa asta în prima poză, poză ce prezintă echipamentul Stelei. Analizând atent poza, observăm că nu numai echipamentul arată fantastic, trăsăturile jucătorilor sunt incredibile, îmi plac la nebunie. Însă, cum am spus mai sus, efectul "WOW" se oprește aici! În timpul meciului, în timpul reluărilor.. oricât de mult aș fi dat zoom imaginii, toate detaliile de mai sus lipsesc cu desăvârșire, totul este fad, șters.. neplăcut ochiului. De ce? Probabil din simplul motiv că tehnologia învechită din console și proasta optimizare a motorului FOX pentru console au făcut ca jocul să nu facă față texturilor HQ-HD și din acest motiv, acestea ar fi dezactivate în timpul jocului, altfel, am fi avut mari probleme cu framerate-ul.

De menționat și faptul că în timpul cutscene-urilor, framerate-ul scade dramatic, lucru ce nu se întâmplă în timpul meciului. De aici și concluzia mea de mai sus.

Pe de altă parte, cei de la EA Sports vin cu același motor de anul trecut și asta se vede. Grafica este bună spre foarte bună, detaliile echipamententelor, gazonul, ghetele jucătorilor.. etc sunt la nivelul anului 2013. Este o încântare vizuală ceea ce nu pot spune despre PES 14.

Ca și concluzie finală, grafica din FIFA 14 este mult mai bună decât cea din PES 2014, cutscene-urile sunt singurele momente în care PES 14 zdrobește pur și simplu FIFA 14.. dar este prea puțin.. mult prea puțin.

Gameplay

În ceea ce privește gameplay-ul, cei de la KONAMI ne-au promis multe în acest an. Au reușit oare ce și-au propus sau iar ne îmbătăm cu apă rece?
Ei bine, pur și simplu nu pot exprima în cuvinte ceea ce simți pe terenul de joc! Este pur și simplu incredibil! Animațiile jucătorilor, sistemul de impact, controlul balonului.. toate acestea sunt pur și simplu fantastice. Este ca și cum ai prelua controlul unui meci dintr-o transmisiune TV. Este incredibil cât de fluent este totul, pur și simplu aș dori să vă pot transmite ceea ce simți în momentul în care intri pe teren și preiei controlul jucătorilor, în momentul în care driblezi, șutezi, recuperezi.. etc. Animațiile și impacturile fizice sunt incredibile.. pur și simplu nu am mai văzut ceva atât de bine realizat până acum într-un simulator sportiv.
 
De-a lungul timpului, ne-am plâns cu toții de portarii total retardați, pot spune că în PES 14 aceștia și-au revenit, de parcă ar fi fost supuși unor ședințe îndelungate la psiholog! Acum aceștia chiar sunt portari în adevăratul sens al cuvântului și chiar și atunci când greșesc, totul pare atât de real..
Pe lângă consultul psihologic care se pare că i-a ajutat enorm de mult, în PES 14 au fost introduse o sumedenie de animații pentru portari, lucru ce sporește considerabil senzația de WOW în ceea ce-i privește.
 
De partea cealaltă, nu sunt prea multe de spus. Din punct de vedere al gameplay-ului, FIFA 14 este ceea ce ar fi trebuit să fie FIFA 13. Același gameplay ce mie sincer îmi displace, fad, repetitiv. Animațiile, impacturile fizice, șuturile, pasele pur și simplu nu se pot ridica la nivelul celor din PES 14. Practic, FIFA 14 este un FIFA 13 optimizat. Nimic nou care să sară în evidență. Cu toate acestea, nu pot spune că are un gameplay oribil.. pur și simplu eu nu văd fotbalul în felul în care îl văd cei de la EA Sports.
 
Ca și concluzie finală în ceea ce privește gameplay-ul, PES 14 este un adevărat simulator fotbalistic, seamănă izbitor de mult cu ISS Pro Evolution Soccer 2 (cel mai bun simulator fotbalistic până acum - cei care l-au jucat la vremea lui, știu despre ce vorbesc) și totuși este MAI BUN decât acesta. În ceea ce privește FIFA 14, dacă după fiasco-urile celor de la KONAMI din ultimii 4 ani, eram în dubiu, după ce văd în acest an, FIFA 14 redevine un joc arcade, un joc ce probabil va place mult copiilor, în niciun caz pasionaților de fotbal și implicit celor ce tânjesc după simularea realității. Aceștia din urmă vor alege clar PES 14.
 
Alte mențiuni
 
De-a lungul timpului au fost contre vis-a-vis de meniul jocului. De ce am adus în atenție asta? Pentru că deși merg pe ideea că într-un joc de fotbal nu contează meniul, nu pot ignora faptul că meniul din FIFA 14 este incredibil, îmi place la nebunie.. același lucru nu pot spune despre cel din PES 14. Bineînțeles, acest lucru nu trebuie să conteze, fotbalul nu se joacă cu meniul.. fotbalul se joacă pe teren cu mingea :)
 
Și totuși, meniul FIFA 14 m-a impresionat, de aceea am ținut să-l aduc în discuție.
 
Totodată, din punctul meu de vedere, fizica și grafica plaselor porților sunt mult mai bune în FIFA 14.. Pentru mine contează acest aspect, sper că în varianta finală cei de la KONAMI să mai lucreze puțin și la aspectul ăsta.
 
Concluzii finale pentru posesorii de XBOX360
 
Pentru mine, câștigător este PES 14 din simplul motiv că cel mai mult contează gameplay-ul iar acesta este de milioane. Din fericire/nefericire, nu pot spune că PES 14 caștigă detașat datorită faptului că m-a dezamăgit din punct de vedere grafic.
 
Așadar, dacă preferați licențele și o grafică bună în detrimentul unui gameplay de zile mari și o simulare fotbalistică incredibilă, alegeți FIFA 14. Pe de altă parte, dacă sunteți iubitori de fotbal pur, dacă sunteți nostalgici după ceea ce însemna PES odată, alegeți fără ezitare PES 14, din simplul motiv că are un gameplay ce te lasă fără cuvinte, credeți-mă, nu veți fi dezamăgiți!
 
 
Note
♦ În acest articol am tratat strict DEMO-urile apărute pentru consola XBOX 360
♦ Pe PC lucrurile pot sta altfel din punct de vedere grafic din simplul motiv că PES 14 va beneficia de DirectX 11 și toate avantajele acestuia
♦ Aveți mai jos o galerie foto din ambele jocuri

Foto

{gallery}PES14vsFIFA14{/gallery}

Urmăriți-ne și pe:

Taguri:
JohnnyUSA

"Doar două lucruri sunt infinite: universul şi prostia umană; iar de cea din urmă sunt foarte sigur." - Albert Einstein