eFootball PES 2020 - Cum să te faultezi singur

Scris de Scris pe data de: Joi, 12 Septembrie 2019 Publicat în KONAMI Citit de 6082 ori
Votează articolul
(4 voturi)

O părere personală asupra eFootball PES 2020 pe partea de Online.

Din start țin să menționez faptul că voi vorbi strict despre modul online, fiind singurul mod cu care-mi pierd timpul de când joc Pro Evolution Soccer. Totodată, trebuie să subliniez faptul că nu voi vorbi de moduri specifice online cum ar fi MyClub șamd. De ce? Acolo intervin alți factori(valoarea lotului, scripturile tipice KONAMI) care influențează jocul propriu-zis. Pe tot parcursul acestui articol, mă voi referi strict la meciurile amicale, fiind un mod foarte simplu și precis pentru a face comparații între varianta finală a jocului și demo-ul lansat acum ceva timp.

Pe PS4, după cum bine știți, avem un grup și în fiecare an, jucăm meciuri amicale între noi seară de seară. Așadar, am jucat destul de mult demo-ul și personal, am fost vrăjit de ceea ce se întâmpla pe teren. Indiferent că pierdeam sau câștigam, satisfacția că ceea ce văd pe ecran seamănă izbitor cu ceea ce văd la TV(în meciurile televizate) sau cu ceea ce văd pe stadion. După mulți ani de zile, mă trezeam dimineața gândindu-ma(pe lânga altele, bineînțeles :)) cum și ce să schimb la jocul meu pentru a-l îmbunătăți șamd.

Cu alte cuvinte, PES-ul își făcuse din nou loc în mintea mea, mă vrăjise atât de mult încat zilnic abea așteptam să prind puțin timp liber seara și să mai dau un meci cu băieții. Eram, pot spune, euforic în ceea ce privește PES-ul. Pare puțin exagerat, nu? Poate că da, poate că nu dar, îmi place fotbalul și ceea ce am simțit jucând demo-ul ăsta, depășea toate așteptările. Nu-mi imaginam că PES-ul mai poate fi la fel de bun, captivant și distractiv precum era odată(vezi PRO EVOLUTION SOCCER 6, vezi ISS Pro Evolution Soccer 2).

Acum să nu o dăm în extreme, totuși. Nici demo-ul nu a fost un joc perfect, perfecțiunea nu există. Dar, modul în care acțiunea se desfășura pe teren, făcea toți banii.

Nici nu știu cum să încep ca să vă fac să înțelegeți mai bine diferențele dintre demo si varianta finală. Drept urmare, voi încerca să structurez totul pe categorii.

 

SISTEMUL DE PASE ȘI FIZICA BALONULUI
În demo, am jucat PA1(Pass Assistance 1) și PA0(Manual Pass) și pot spune că, spre deosebire de PES-urile anterioare, balonul părea un element de sine stătător pe teren. Nu simțeai că ar fi legat de jucător print-un fir invizibil. Tocmai de aceea, trebuia să fii foarte atent în momentul în care preluai balonul pentru că riscai să-l scapi de sub control. Pe lângă asta, traseele păreau mai puțin asistate, totul decurgea fluid și natural pe ecran, exact așa cum se vede la TV la meciurile din realitate. Balonul în sine se simțea mai .. "greu"(din păcate, nu știu să exprim mai bine asta). Simțeai asta în momentul în care pasai, șutai.. ce să mai, avea implementată o fizică foarte apropiată de realitate.

În jocul final, toate de mai sus le putem șterge cu buretele. Pur și simplu, ATÂT!

 

FAULTURILE
După apariția demo-ului, a apărut un val de nemulțumiri pe canalele oficiale vis a vis de faulturi. Chestii gen, "arbitrul fluieră orice contact!" etc...
Da, este adevărat, dacă priveai la reluări, unele faulturi nu s-ar fi dat niciodată în realitate. Cu toate ăstea, vorbim de un joc aici și replicarea realității mai ales în ceea ce privește sistemul de faulturi este... cel puțin complicată pentru că-i vorba de foarte mulți factori de luat în seamă pornind de la sistemul de coliziuni și terminând cu punctele de contact. Un subiect delicat pe care am putea discuta în detaliu pagini întregi.

Pe mine personal, nu m-au deranjat faulturile din demo pentru că oricum nu consideram fotbal modul de joc cu pressing în haită pe tot terenul timp de 90 de minute. Unde-i sentimentul ăla de satisfacție când tu nu faci decât să apeși 3 butoane non-stop (Sprint+Pasă+Șut) pentru a-ți deposeda adversarul? Ei, lucrul ăsta nu prea se mai putea în demo pentru că-n 90% din cazuri, pressingul ăsta idiot, se solda cu fault. Tocmai de aceea, trebuia să schimbi stilul de joc, să te aperi pozițional și să încerci deposedări la momentul oportun. Practic, a te apăra în PES, devenise o artă.

Din păcate, multora nu le-a convenit asta. Mulți jucători de MyClub & Co au început să se plângă de acest aspect al jocului. De ce să joace folosindu-și și capul? De ce să nu apese 3 butoane un meci întreg hăituindu-și adversarul fără pic de efort, fără să necesite concentrare? De ce să încercăm să jucăm cu adevărat fotbal?

Drept urmare, KONAMI au ascultat feedback-ul celor de mai sus și ne-am reîntors în vremurile în care nu facem altceva decât să ne hăituim unii pe alții pe teren și să numim asta fotbal. Exemple concrete am și în grupul nostru de PES, persoane care nu s-au putut adapta la stilul de joc din demo și înjurau KONAMI non-stop, acum, de când cu schimbarea de gameplay din varianta finală se declară mai mult decât mulțumite de joc. Prin acest exemplu nu vreau să dau în aceste persoane pentru că, fiecare vede jocul/fotbalul în felul lui. Dacă pe ei îi face fericiți actualul sistem, este ok, să se bucure în continuare de joc :)

 

GAMEPLAY-UL PROPRIU-ZIS
Pe lângă nemulțumirile datorate arbitrajului, au fost destule persoane care s-au plâns și de modul în care jucătorii se mișcă pe teren. În sensul că, "jucătorii se întorc prea greu" sau "nu sunt în stare să preia o minge cum trebuie". Dacă în demo, trebuia să fii foarte atent în momentul în care preluai cu adversar lângă tine deoarece, cum am spus mai sus, balonul fiind "desprins" de jucător, era puțin mai greu de controlat ceea ce, din punctul meu de vedere dădea o notă mare de realism, în varianta finală, totul este ireal, jucătorii fac întoarceri în fracțiuni de secunda, preluările înseamnă minge lipită de picior din momentul contactului între balon și jucător. Spuneți-mi unde vedeți asta în realitate? Unde se întâmplă așa ceva?

Și asta nu-i totul, datorită schimbărilor de mai sus, jocul a devenit mult mai rapid decât în demo. Acum, din 3 pase ajungi în careul advers.
Amuzant este că în demo, nu stiu dacă am vazut 3 pase cu călcâiul în peste 50 de meciuri. Acum, în varianta finală, datorită faptului că s-a umblat la sistemul de pase și la mișcările jucătorilor pe teren, am avut parte aseară de 4 pase consecutive cu călcâiul într-o fază și nu pentru că adversarul meu ar fi dorit asta, ci pentru că, noul sistem din varianta finală, permite asta pentru a mări viteza de joc pentru ca jocul să fie dinamic din minutul 0 până în minutul 90. În demo, de exemplu, nu puteai "pasa cu curu'" din orice poziție, acum, asta simt.

Totodată, datorită faptului că s-a dorit ca jocul să fie mult mai dinamic, se pare că s-a renunțat la unele animații ale jucătorilor. Astfel, la preluare, la pasare, la șut, totul pare sintetic nicidecum organic cum era în demo.

 

CONCLUZII
Concluzia este simplă, în demo am simțit că avem cel mai bun PES din ultimii mulți ani. În variantă finală, în urma patch-urilor apărute ca urmare a feedback-ului primit, ne-am întors la același joc anost în care nu trebuie să gândești prea mult când joci online, nu trebuie să muncești și drept urmare, nici satisfacții prea mari nu ai în urma unor victorii. Îmi pare rău, asta simt, asta-i opinia mea și atât de dezamăgit sunt. Mă consider păcălit de câtre cei de la KONAMI și ăsta va fi ultimul an în care voi mai face precomandă la PES. Personal, la cum se prezintă la ora actuală, consider că nu merită nici macar 20E dacă ești jucător de online și-ți place să joci fotbal.

Dacă îți place ping-pong-ul sau țurca, da, jocul ăsta este pentru tine. Totodată, dacă vrei să încerci și altceva pe online(sătul fiind de Fifa), nu da banii pe PES(joacă demo-ul și acolo vei fi impresionat, va fi cu adevărat o schimbare în bine).

Personal(cel puțin pe moment în speranța deșartă că se va întâmpla vreo minune și vor reveni la gameplay-ul de demo), am decât două opțiuni de a mă bucura de eFootball PES 2020:

  1. Să joc online doar varianta DEMO;
  2. Să cer refund la varianta digitală(la care am avut si precomandă!) și să achiziționez o copie fizică(pe DVD) pentru PS4. De ce? Copia fizică conține jocul vanilla(v1.0.0) a PES 2020, versiune care vine exact cu gameplay-ul din demo și să joc numai offline și să nu-i fac update.

Urmăriți-ne și pe:

JohnnyUSA

"Doar două lucruri sunt infinite: universul şi prostia umană; iar de cea din urmă sunt foarte sigur." - Albert Einstein