Pro Evolution Soccer vs Fifa - Bătălia titanilor

Scris de Scris pe data de: Joi, 01 August 2019 Publicat în Alte știri Citit de 4181 ori
Votează articolul
(2 voturi)

O analiză obiectivă, o viziune personală și pertinentă...

Cuvânt înainte


Acest articol nu se adresează celor pentru care doar licențele și modurile de joc contează. Dacă faci parte din această categorie, te rog să dai "SKIP" acestui articol pentru că voi trata strict subiectul principal al ambelor jocuri: ceea ce se întâmplă pe teren.

De reținut totodată că ceea ce urmează sunt strict puncte de vedere personale, tratate cu obiectivitate maximă deoarece, consider că așa-i corect și cinstit.

 

Scurt istoric personal


Am luat contact pentru prima dată cu un joc de fotbal în anul 1991 în momentul în care parinții mi-au achiziționat un HomeComputer (HC-91 care rula sistemul de operare BASIC) prin intermediul jocurilor Match Day, Butragueno, 1 an mai tarziu, am descoperit Italy 90 pe PC-ul tatălui meu de la servici (la vremea respectivă, un PC era mai mult decât un lux pentru omul de rând). Am continuat apoi cu Fifa 94 si.. cel mai bun Fifa al tuturor timpurilor (din punctul meu de vedere), Fifa 99. În 2001, la o sală de jocuri de PlayStation, am descoperit ISS Pro Evolution Soccer 2. Din acel moment, nu m-am mai putut întoarce la Fifa, cu atât mai mult cu cât tot ceea ce a fost lansat după Fifa 99 pur și simplu mi se păreau niște glume proaste.

 

Din start țin să stabilim niște lucruri:

  • DA, sunt de acord că Fifa câștigă dpdv al licențelor
  • DA, sunt de acord că Fifa câștigă dpdv al comentariului, al atmosferei din tribune (sunete de galerii..etc)

...dar, acolo unde cu adevărat contează, oare câștigă? Să vedem...

 

GAMEPLAY

Pentru a nu fi acuzat că vorbesc din amintiri, ieri am jucat câteva meciuri de Fifa 19. Pe lângă asta, luând în calcul faptul că nu sunt un jucător de Fifa, mi-am propus să caut pe internet și să privesc meciurile unor jucători serioși de Fifa. L-am găsit pe Ovy Pătrașcu, campion mondial la Fifa. Cel alt exemplu mai bun de urmărit? Totodată, pentru ca datele să fie și mai corecte, am dat drumul la TV și am urmărit un meci de fotbal în paralel cu PES/FIFA. Rezultatul nu a fost deloc surprizător, mă așteptam.

Ceea ce am văzut în clipurile lui Ovy, nu am văzut nici măcar în meciurile din UCL (unde se presupune că sunt cele mai valoroase echipe). Lăsând la o parte stereotipurile din jocul său, acele faze din care poți da gol 99% (priviți acele centrări cu Ronaldinho din ultimele lui DRAFT-uri la colțul lung din care rezultă gol aproape de fiecare dată), să vorbim de jocul propriu-zis.

Totul se desfășoară într-un mod ireal, de la mișcările pe teren la modul în care balonul este parcă prins cu un fir de ață invizibil de piciorul jucătorilor și culminând cu avalanșa de driblinguri executate în suprafața de pedeapsă, dribliguri care în realitate nu pot avea rezultatul care îl au în Fifa. De ce? Pentru ca AI-ul/Scriptul jucătorilor este de așa natură făcut, sa permită "exploatarea" acestor driblinguri. Unde în realitate vedeți așa ceva? Nici în anii fotbalului romantic nu se întampla așa ceva. Unde-i feelingul ala de .. realizare în momentul în care driblezi tot ce se poate prin careul advers .. ? Ăsta-i fotbal adevărat? Eu nu văd așa ceva la TV, pe stadion, acolo unde se joacă fotbalul adevărat.

Că ceea ce se întamplă în Fifa poate fi distractiv, NU CONTEST, dar ăsta nu-i fotbal, ăsta-i ceva ce jucam noi în curtea școlii. Este definiția modului ARCADE. Vă place asta? Ok, nu vă condamn, dar atunci nu mai săriți în sus de fund când spun că PES-ul (PE TEREN), este o reprezentare mult mai fidelă a fotbalului.


Total contrar Fifa, PES-ul reușește să capteze mult mai fidel toate aspectele jocului de fotbal. În PES, orice mică greșeală de abordare te costă. Pornind de la animații și sistemul de coliziune al jucătorilor și terminând cu conceptul de joc propriu-zis. Te-ai poziționat greșit și ai ratat intercepția sau ai atacat neglijent, ești taxat. Stats-urile și forma jucătorilor sunt factori cheie de care trebuie să ții cont dacă vrei să faci un meci bun. Acest aspect este mult mai accentuat în PES decât în Fifa.

În jocul celor de la KONAMI, nu o să vezi niciodată sarabande de driblinguri prin careul advers. AI-ul jucătorilor este mult mai bine pus la punct și nu-ți va permite așa ceva. La nevoie, se vor dubla și vor aglomera zona, vor deveni agresivi șamd.
La ora actuală, este o artă să te aperi corect în PES dar, în momentul în care ajungi să stăpânești acest aspect, vei vedea jocul cu alți ochi, vei rămâne impresionat de imersiunea de care ai parte în momentul în care pui piciorul pe minge.

Totul trebuie construit cu grijă pe teren, este ca un meci de șah care greșeala așteaptă, pentru că în PES, contează foarte mult tactica abordată. Dacă intri pe gazon cu o tactică greșită, nu ai nici o șansă, vei fi spulberat. Totodată, nu încerca să joci PES-ul în stilul în care joci Fifa, nu vei realiza nimic. PES-ul este un joc care necesită timp de acomodare din simplul fapt că pe teren, nu este așa de simplist ca Fifa, este mult mai complex. Îmi asum ceea ce spun pentru că am testat pe teren. M-am adaptat instant la Fifa când am jucat, pe când, unui jucător de Fifa i-a trebuit ceva mai mult timp pentru a înțelege cum se joacă PES-ul, pentru a se obișnui cu complexitatea gameplay-ului.

Atenție foarte mare dacă doriți să încercați jocul, nu jucați FULL-ASSISTED (în special pasele), setați maxim PA1 la pase și veți înțelege despre ce vorbesc. Totuși, dacă sunteți curajoși, aventurați-vă și treceți totul pe MANUAL și dacă veți putea trece peste frustrarea inițială datorată faptului că veți greși toate pasele și șuturile, odată ce v-ați acomodat, nu veți mai da înapoi, este cea mai apropiată de realitate simulare a jocului de fotbal posibilă la ora actuală.

Așadar, ținând cont de toate de mai sus și de altele care (poate) mi-au scăpat, consider PES-ul un adevărat simulator fotbalistic, din punct de vedere al gameplay-ului.

 

GRAFICĂ


Ambele jocuri au în spate motoare grafice despre care s-a făcut destul tam-tam în momentul în care s-au anunțat. KONAMI vin cu FOX Engine iar EA Sports vin cu Frostbite.

Din punctul meu de vedere, overall (prezentare, tribune, reluări), EA Sports stau mai bine. KONAMI câștigă pe teren prin modelele jucătorilor, prin reprezentarea lor fidelă și prin animațiile mult mai realiste de care aceștia beneficiază.

 

SUNET


Un capitol unde EA Sports nu au rival. Începând de la playlist și terminând cu sunetele de galerii/atmosfera din tribune și comentariul, pur si simplu dau clasă celor de la KONAMI, jos pălăria!

 

LICENȚIERE


Un subiect arzător, o bătălie care durează de ani de zile pentru că licențele pot înclina balanța decisiv. Spun asta asumat deși nu sunt de acord din simplul motiv că, pentru mine contează mult mai mult un gameplay reușit, cât mai apropiat de realitate. Dar, se pare că nu asta este și părerea majorității iubitorilor de fotbal pe calculator.

La ora actuală, datorită potenței financiare superioare a celor de la EA Sports, KONAMI trebuie să se mulțumească cu rămășițele, cu firimiturile. Un monopol EA Sports, o tactică inteligență care, îi ține în față în vânzări. Tare curios sunt ce s-ar întâmpla dacă KONAMI ar avea parte de toate licențele din Fifa. Oare s-ar înclina balanța în favoarea japonezilor? Eu cred că da.

 

CONCLUZII


Ambele jocuri au plusuri și minusuri. Perfecțiune nu există.

Din punctul de vedere al gameplay-ului: iei fotbalul în serios? Alegi Pro Evolution Soccer. Vrei să te simți ca la o miuță în fața blocului, alegi Fifa.
Din punctul de vedere al graficii: preferi meniuri atrăgătoare, prezentare de nota 10 și cartonașe frumos colorate în FUT? Alegi Fifa. Vrei o reprezentare cât mai aproape de realitate a ceea ce se întâmplă pe un teren de fotbal? Alegi Pro Evolution Soccer.
Din punct de vedere al sunetului nu ai de ales, Fifa nu are concurență.
Din punct de vedere al licențelor, Fifa iese în avantaj chiar dacă patch-urile pentru Pro Evolution Soccer apar foarte rapid și se rezolvă problema licențelor.

Trăgând linie, ce-ți dorești tu cititorule de la un joc de fotbal? Vrei ceva casual la care să nu-ți bați capul prea mult, ceva pe care să-l joci într-o sâmbătă seara la o bere cu amicii, alegi Fifa. Dacă vrei ceva serios care va reprezenta o provocare, care-ți va ridica nivelul de adrenalină până în punctul în care vei țipa de bucurie prin casă după un gol extraordinar în urma unei faze copiată parcă din meciurile de la TV, atunci alegerea este una singură, Pro Evolution Soccer.

Urmăriți-ne și pe:

JohnnyUSA

"Doar două lucruri sunt infinite: universul şi prostia umană; iar de cea din urmă sunt foarte sigur." - Albert Einstein