PES14 Vs Fifa14 NextGen - Lupta pentru supremație în 2013 !!

Scris de Scris pe data de: Vineri, 14 Iunie 2013 Publicat în Alte știri Citit de 6238 ori
Votează articolul
(12 voturi)

PES14 mai bun? Sau FIFA14? Impresiile mele despre ambele jocuri!

Probabil ați observat din titlul articolului faptul că voi vorbi strict de FIFA14 NextGen. De ce? Simplu, FIFA14 CurrentGen nu este altceva decât FIFA13 cu mici update-uri. Din acest motiv, nu puteam compara PES14 PC cu FIFA14 PC. Nu există niciun dubiu, între cele două, PES14 iese clar câștigător!

 

De ce FIFA14 cu motorul Ignite doar pe consolele NextGen?

Totul se învârte în jurul banilor. Industria de gaming înainte de toate este o afacere. Sincer, din cunoștințele mele despre producerea de jocuri și luând în considerare totodată tehnologia hardware disponibilă la ora actuală pentru calculatoarele noastre personale (PC), această decizie a celor de la EA Sports pare cel puțin de neînțeles. Asta strict din punctul de vedere al unui gamer de rând.

De ce spun asta? Refuz să cred că acest motor Ignite nu poate fi implementat la ora actuală și pe PC. Hardware-ul modern permite acest lucru! Atunci, de ce această decizie de a priva o mare parte a fanilor de o evoluție atât de necesară a jocului? Simplu, rațiunile de ordin financiar își spun cuvântul. În urma contractelor semnate cu cei de la SONY și Microsoft, EA Sports au decis lansarea noului motor doar pe consolele ce urmează să fie lansate în curând. Acest lucru reprezintă o situație WIN-WIN pentru cei de la EA Sports, SONY și Microsoft. De ce? Simplu, cei de la EA Sports au venituri financiare consistente asigurate în urma contractelor vis-a-vis de Ignite și consolele Next-Gen. În același timp SONY și Microsoft își vor suplimenta vânzările de console Next-Gen în primele luni de la lansare bazându-se pe faptul ca unii dintre voi vor fi foarte nerăbdători să joace noul FIFA14 NextGen.

Probabil unii dintre voi vor spune: Ok, dar piața cu adevărat importantă este piața PC-urilor, aici activează cei mai mulți consumatori, EA pierde destul de mult prin această decizie! Total de acord cu voi, dar, cum am spus și într-un articol anterior, EA este o companie destul de mare încât să-și permită asemenea lucuri, totodată, contractele de exclusivitate semnate cu SONY și Microsoft pot acoperi o mare parte a pierderilor datorate deciziei de ne aduce în acest an pe PC un FIFA13 cu mici update-uri, totul împachetat sub numele FIFA14.

 

De ce PES14 nu este NextGen?

Motivele vi le-am explicat într-un articol mai vechi. Mie personal, mi se pare o decizie bună a celor de la KONAMI, o decizie cu atât mai bună cu cât ceea ce am observat la FIFA14 NextGen, nu m-a impresionat foarte mult.

 

PES14 vs Fifa14 Next-Gen

Iată că după încheierea conferinței de la E3, avem deja destule materiale pentru a ne forma o opinie preliminară a ceea ce vor însemna cele două jocuri.

EA Sports au venit cu un nou motor denumit Ignite, un motor ce spun ei, va revoluționa percepția despre simulatoarele fotbalistice din lumea gaming-ului. Au avut dreptate? Ignite este exact așa cum l-au prezentat ei? Sincer, nu sunt convins. Mi se pare totul în mare parte Marketing și atât. De ce?

Într-adevăr, vizualizând cele câteva feed-uri video de la E3 ce prezentau noul joc, pot spune că FIFA14 NG este pe un drum bun deși este încă departe de destinație. Din punct de vedere grafic arată bine chiar dacă culorile par totusi prea vii, prea cartoonish. Au introdus ceva animații noi, drăgute. Atmosfera în general este OK. Cu toate ăstea, ce se întâmplă cu Collision System? Mi se pare total ireal. Ce se întâmplă cu jucătorii ce încă se cred la concursuri de patinaj? Ce se întâmplă cu sistemul de a pasa? Sistem ce mi se pare iarăși total ireal.

Îmi dau impresia că cei de la EA Sports s-au grăbit să implementeze noi și noi tehnologii cu nume ce dau bine la Marketing, dar au uitat jocul de fotbal propriu-zis. Oare noul FIFA14 NG este același joc arcade de care se bucură țâncii pentru că pot dribla o echipă întreagă și apoi pot da gol din foarfecă? Mie impresia asta mi-a creat-o. Unde este simularea și realismul de care vorbeau?

Un mare plus din punctul meu de vedere este publicul 3D, într-adevăr, se vede frumos și-ți dă senzația că ești acolo, pe stadion. Bravo lor pentru asta!

Da, FIFA14 NG arată foarte bine din punct de vedere grafic. Dar, dacă-l luăm la puricat puțin, ceea ce vom găsi nu prea corespunde cu ceea ce ne-au tot trâmbițat cei de la EA Sports. Cu toate acestea, FIFA14 NG rămâne un joc bun dar nu este cu adevărat evoluția cu care se lăudau EA Sports!

În tabăra cealaltă, cei de la KONAMI au decis să se concentreze pe crearea unui joc cât mai real pe dispozitivele CurrentGen. Au implementat un motor bazat pe FOX-Engine, un motor ce, cel puțin la prima vedere își face cu brio treaba. PES14 este un joc nou, cu adevărat nou! Si ce-i mai important este că feeling-ul producțiilor KONAMI din anii 2000 s-a reîntors îmbrăcat în hăinuțe noi, de 2013.

Collision System-ul celor de la KONAMI este mult mai bun și mai real decât al celor de la EA Sports, animațiile jucătorilor sunt incredibile. Colac peste pupăză, mingea acum este o entitate separată și asta se simte cu adevărat pe parcursul jocului. Nu mai ai senzația că este lipită de piciorul jucătorilor, nu mai ai senzația de linearitate. Totodată, stadioanele sunt reproduse de o fidelitate maximă cu realitatea. Dovadă stau pozele ce le-am pus de-a lungul timpului atât pe Facebook cât și în articolele de pe site.

PlayerID își face simțită prezența cu vârf și îndesat, de exemplu, nu ai cum să nu-l recunoști pe Robben după modul cum se mișcă pe teren. 

Detaliul grafic al echipamentelor și jucătorilor este extrem de ridicat. Stau și mă întreb acum, care-i diferența între grafica FIFA14 NextGen și grafica PES14 CurrentGen? Sincer, eu nu văd diferențe notabile! Ba din contră, văd stadioane mai fidel recreate și mai arătoase pe motorul celor de la KONAMI decât ce văd în NextGen-ul celor de la EA Sports. Singura diferență este publicul, public care este total 3D la FIFA, la PES nu sunt convins că va fi 3D pe tot parcursul meciului.. cel puțin asta reiese din cele câteva clipuri ce circulă pe internet. O mare bilă neagră aici pentru KONAMI, dar, Marketing-ul este Marketing, nu?

Probabil marele avantaj al FIFA va fi dat și anul acesta de multitudinea de ligi licențiate și cam atât...

Sincer, dacă previziunile mele se adeveresc și PES14 CurrentGen va fi peste FIFA14 NextGen din toate punctele de vedere, mai puțin ligile licențiate de care am vorbit în paragraful de mai sus, KONAMI va da o lovitură grea celor de la EA Sports. O lovitură ce nu va putea fi uitată așa de ușor.

Oricum, trebuie să ținem cont de faptul că ambele jocuri sunt încă în diferite stadii de dezvoltare, multe se pot schimba în bine sau în rău până atunci când vom avea produsul final. Impresiile din acest articol sunt bazate strict pe ceea ce am văzut pe perioada conferinței de la E3.

Poate eu sunt nebun, poate nu cunosc definiția termenului OBIECTIV, cu toate ăstea, urmăriți forumurile oficiale ale celor de la EA, veți vedea că lumea nu este tare entuziasmată de noul FIFA. KONAMI au adus un joc solid, un joc ce are mari șanse să fie reîncoronat REGELE simulatoarelor fotbalistice în acest an.

Mai jos aveți două clipuri video cu gameplay-ul celor două jocuri. Vă las pe voi să decideți ce și cum. Din punctul meu de vedere, la ora actuală, "Întoarcerea regelui" cu referire la Pro Evolution Soccer, are aplicabilitate 100%.

Video

PES14 Gameplay KONAMI

Bonus Video:

Urmăriți-ne și pe:

Taguri:
JohnnyUSA

"Doar două lucruri sunt infinite: universul şi prostia umană; iar de cea din urmă sunt foarte sigur." - Albert Einstein